דירוג גולשים:
5/5
קטגוריה: לחמים ומאפים
מועדים מתאימים: שבועות

מתכון לזיווה עם 4 גבינות

זמן הכנה
45 דקות
דרגת קושי
בינוני
תזונה נבונה
משמין

בניגוד לרוב המאכלים, שהמטבח הישראלי מתהדר בהם, דווקא הזיווה היא המצאה ישראלית אמיתית – רשת מסעדות נרגילה, הייתה רשת של מסעדות, שהגישו אוכל תימני, כמו ג'חנון, מרקים תימניים ופתות. המסעדות, שפעלו בישראל בשנות ה-80 וה-90 של המאה העשרים, הכניסו את המאכל לתודעה הישראלית.

 

מתכון ל-4 מנות זיווה:

מצרכים נדרשים לזיוה:

2 עלי מלאווח קפואים

80 גרם גבינה צהובה מגורדת, או מוצרלה

40 גרם גבינת פטה, או בולגרית, או חמד

חצי קופסה גבינת קוטג', או ריקוטה

ביצה אחת

 

לציפוי מעל הזיוה:

1 ביצה, טרופה

קורט שומשום

 

לתוספות:

רסק מ3 עגבניות

4 ביצים קשות

סחוג תימני

 

שלבי הכנה:

  1. הפשירו את בצק המלאווח ופזרו עליו מעט קמח.
  2. רדדו את בצק המלאווח על משטח מקומח וצרו ממנו צורה מרובעת.
  3. חתכו לחצי – לקבלת שני מלבנים.
  4. ערבבו בקערה את הגבינות עם הביצה עד לקבלת מלית אחידה. אם המלית נוזלית – אפשר להוסיף אליה מעט פירורי לחם
  5. פזרו את המלית על כל משטח המלבן והשאירו פס אחד ללא מילוי לרוחב המלבן לצורך סגירה והדבקה
  6. גלגלו את הבצק עם המלית לצורת גליל סגור וארוך
  7. פתלו בזהירות את הגליל לצורת שבלול
  8. הברישו את ה"שבלולים" בביצה טרופה ופזרו שומשום מעל
  9. אפו בתנור מחומם ל-180 מעלות למשך 20 דקות, או עד שהבצק מזהיב

 

הגישו את הזיוה בצלחת גדולה ויפה, לצד התוספות שבחרתם – סלט צבעוני, או רסק, סחוג וביצה קשה. מוזמנים להתענג על הזיכרון הטעים ולספר לנו איך היה.

מרגע כניסת הזיווה אל חיי הישראלים, חלה הסתערות של ממש על המאכל וישראלים מכל קצוות הארץ ביקשו לטעום אותו, להזמין אותו, או להכין אותו בבית. המאכל היה כל כך פופולרי, שמאפיות ומסעדות שונות ברחבי הארץ העתיקו את המתכון והגישו אותו בווריאציות שונות משלהן.

עם הזמן, גילו הישראלים שהמתכון בעצם לא מסובך כל כך ואפשר להכין אותו בבית ובמקביל – התחילו המסעדות של רשת נרגילה להיסגר בזו אחר זו והפכו את המאכל האהוב לזיכרון, שאפשר לשחזר רק בבית.

מאז ועד היום המאכל נשמר בתודעה הישראלית כזיכרון אהוב, של אוכל מנחם לשעות הלילה המאוחרות בעת חזרה מבילוי עם חברים, או לפינוק של שבת בבוקר ונוצרו לו מתכונים שונים ורבים, וריאציות מגוונות, שמשתמשות בסוגים שונים של מילוי, בצורות שונות של אפיה, או טיגון ואפילו בסוגים שונים של בצקים.

אם בעבר אפשר היה לפגוש את הזיוה רק בתור מאפה של גבינה צהובה מגולגלת בבצק מלאווח ומטוגנת במחבת, הרי שהיום אפשר למצוא מתכונים עם מגוון מילויים – החל בסוגים שונים של גבינות וכלה במילוי ירקות, או בשר.

ברוב המתכונים משתמשים באפיה בתנור ולא בטיגון במחבת והבצקים נותרו בצקי עלים, כמו של המלאווח ואפשר לגוון ולהשתמש בבצק פילאס, או בצק עלים רגיל, אך עדיין הווריאציה האהובה והנפוצה ביותר, עושה שימוש בבצק מלאווח ובמילוי גבינות.

הכנת הזיוה היא קלה ונוחה ואפשר להתפנק איתה בארוחת ערב, או בשבת בבוקר. היא אפילו מתאימה לאירוח – בעיקר בחג שבועות. מומלץ להגיש אותה, בהתאם למסורת, עם רסק עגבניות, ביצים קשות וסחוג, או פשוט לצד סלט גדול וטעים.

 

סימון תזונתי ב- 100 גרם

אנרגיה – 295 קלוריות

סך שומנים – 15.5 גרם

מתוכם:

חומצות שומן רווי – 8.7 גרם

חומצות שומן טראנס – פחות מ-0.5 גרם

כולסטרול – 3 מ"ג

נתרן – 410 מ"ג

סך פחמימות – 32.7 גרם

חלבונים – 6.2 גרם

שתפ/י מתכון בקליק

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

ברכה מבשלת

אתר זה מציג שלל מתכונים מהמטבח של ברכה. בין היתר תוכלו למצוא מתכונים לבשר ועוף, תוספות, קינוחים ועוד.

רוצה לשתף מתכון אצל ברכה ? השאיר/י פרטים

מתכונים רלוונטיים

לא נמצאו מתכונים רלוונטיים

מתכונים מומלצים

לא נמצאו מתכונים רלוונטיים
רוצים לשאול את ברכה שאלה ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם